7 Ocak 2008 Pazartesi

ODALAR NASIL OLMALI

Öncelikli olarak, yetişkinlerin dinlenmesi ve hoşça vakit geçirmesi için tasarlanmış bu oda çok sayıda oturma seçeneğine sahip. Oturma odasında seçeneklerin çokça olması, sade ve pastel renklerin kullanılması, huzurlu bir ortamın yaratılıp ışığın maksimuma çıkarılmasında büyük rol oynar.

Masa lambaları, şamdanlar da akşamları loş bir hava yakalamanız konusunda etkili olur. Böylesi bir atmosferde çiçekli bir motifin kullanılması mekanda bütünselliğin yakalanmasını sağlar. Sandalyeler ve kanepeler için kullanacağınız örtüler de, çiçekli motifleri kullanmanız için pratik çözümlerdir.

Kullandığınız malzeme ve renkler, mobilya boyutları, doğru aydınlatma seçimi, tekstil ve aksesuar detayları. Tüm bunlar bir odanın akılcı ve doğru planlamasında etkili olan ana unsurlardır.

Unutulmaması gerekenler odayı kim kullanacak?
Depolama: Kitaplar, televizyon ve ses sistemi nereye yerleştirilecek?

Yer döşemesi: Sert ya da desenli yer döşemeleri oturma odaları için uygun olabilir.

Perde: Akşam saatlerinde loş ve sıcak ortamlar yaratmak için perdeler mükemmel çözümdür. Ancak gündüz oturma odanız yeterince ışık almıyorsa odanızın karanlık olmasına yol açabilir. Bu nedenle şık tüllerle güneşlik kullanmak uygun bir alternatif olabilir.

Mobilya: Bir kanepe bir ömre bedeldir! İşte bu sebeple yeni bir konsepte uydurmak için yeni bir kanepe satın almak zorunda kalmadan, örtü kullanarak pratik bir çözüme bavşurabilirsiniz.

Aydınlatma: Dimmerli başucu lambaları aydınlatma konusunda harikalar yaratır. Odanın farklı köşelerinde kullanacağınız abajur ve okuma lambaları akşamları konforlu bir atmosfer yaratmanızda faydalı olabilir.

Aksesuar: Taze çiçek, yastık, battaniye ve şallar odanıza renk katmanın mükemmel yollarıdır.

Sakin ve dinlendirici renkler seçin
Yatak odaları her şeyden önce huzurlu, sakin ve rahatlatan ortamlar olmalıdır. Pastel renklerde kombine edilmiş ahşap bir yatak, onu tamamlayan bir şifoniyer ve modası geçmeyecek çizgide bir gardırop sıcak bir ortam yaratmak için kullanılabilir. Küçük bir berjer ve paravan da odanıza şıklık eklemek için iyi bir seçenek olabilir.

Unutulmaması gerekenler
Depolama: Gömme dolaplar yerden kazanmak için pratik bir çözümdür. Böylece yatak odanızda şifoniyer veya komodinlerinizi rahat rahat koyabileceğiniz alanlar yaratmış olursunuz.

Yer döşemesi: Açık renk halılar yatak odaları için ideal olsa da, mekandaki hakim renge yakın bir tonda, tek renk bir halı da seçebilirsiniz.

Perde: İçerisini göstermeyecek tül veya güneşlikler yatak odaları için iyi bir çözüm olabilir.

Mobilya: Bir yatak odasının ana bileşenleri yanında koltuk, sandık gibi mobilyaları tercih etmek mekana farklı bir hava katar. Paravanlar yatak odalarında ayrı bölümler oluşturmak için kullanılabilir.

Aydınlatma: Tavandan aydınlatma elbette olmazsa olmazdır, ancak geceleri huzur dolu bir atmosfer yaratmak için başucunuza okuma lambası yerleştirmeyi de unutmayın.

Aksesuar: Koltuk üzerine atacağınız bir şal ya da yastıklar sakin renklerin hakim olduğu mekana renk katar.

Odanızı daha geniş ve aydınlık kılın
Yemek odalarının hem davetkar hem de pratik olması gerekir. Geleneksel bir yemek odasında İskandinav tarzı bir konsol depolama için mükemmel bir seçim olabilir. Aynı zamanda bir köşeye yerleştirilen küçük bir çalışma masası da planlamanıza katkı sağlayabilir. Doğru bir aydınlatma ise yaratmak istediğiniz ambiyansı oluşturmanızı kolaylaştıracaktır.

Mutfak Şıklığı
Mutfak - Yorum yok » - Eklenme Tarihi: Aralık, 28 at 2:25 pm
Mutfak ile oturma bölümü arasında hem mutfak tezgâhı hem de yemek masası olarak kullanılabilecek, alt kısmı depolama işlevi ören bir ayırıcı kullanabilirsiniz. Dekoratif, açık raflar kullanılabileceği gibi tavana kadar yüksek, kapalı tezgah üstü dolaplar da tercih edilebilir.

Mutfakta geçirilen zamanın kısa ve işlevsel olmasını tercih edenler için modern mutfak idealdir. Fonksiyonelliğin ön plana çıktığı mutfaklarda laminant kapaklar, krom aksesuarlar, dolap kapaklarında kumlu camlar kullanılabilir. Boy dolapları hem depolama işlevini yerine getirirler hem de şık görünümlüdürler.

Ahşabın öne çıktığı country tarzında ise genelde koyu, patine edilmiş ahşap dolaplar, çıtalı açık raflar, eski sıvalı davlumbaz gibi öğeler kullanılabilir. Tezgah ve dolaplar arasında seramik kullanacaksanız, kullanılacak seramik ebadı büyük değil küçük olmalıdır ki mekan olduğundan daha büyük algılanabilsin.

Mutfakta üç temel alan olan yemek pişirme, hazırlık ve yıkama alanlarının arasında belli mesafeler bırakılmalı. Genellikle açık mutfaklarda kullanılan L mutfak yerleşimi kare ve küçük mutfaklar için de idealdir. L mutfak daha çok depolama ve çalışma alanı sağlar, yürüme mesafeleri en aza iner. L mutfak düzeninde buzdolabı kapıya en yakın yere konulmalıdır.

Dilerseniz modüler hazır mutfak kullanabilirsiniz ya da kendi mutfağınıza göre tasarım yaptırabilirsiniz. Aksesuar olarak aspiratör, evye, raylı boy kiler dolabı, tezgah altı raylı kiler dolabı, döner sepet, öner af, tezgah üstü kepçelik, baharatlık ve kitap rafı kullanılabilir. Yer döşemesinde rengi koyu olmayan, doğal granit, doğal kompoze taşlar, mermer, suni mermer, traverten kullanabilirsiniz.

Pvc Yer Döşemesi
Zemin - Yorum yok » - Eklenme Tarihi: Aralık, 28 at 2:21 pm
Ev zeminin plastikle kaplamak 40 yıl önce ortaya çıkmış bir çözüm. Bakımı çok kolay ve yoğun kullanıma karşı dayanıklıdır. Günümüzde zemini plastikle kaplamaya, vinil (PVC) kaplama deniyor. PVC kaplama dendiğinde aklınıza sade ve işlevsel bir zemin geliyorsa, günümüzdeki PVC kaplama seçeneklerine daha yakından bakmanız gerekir. Artık her bütçeye, dekora ve zevke göre vinil kaplama seçeneği mevcut.

Üretim aşaması sırasında istenen varyasyonları yapmak mümkün. Vinil kaplamanın en büyük özellikleri, boşluksuz, sürekli bir görüntüsü olması, ahşap gibi emiciliği olmaması ve seramikte olduğu gibi birleşme çizgilerinin oluşmamasıdır.

Deri gibi zemini saran yapısı sayesinde kolay bakım yapılır. Vinil, alternatif olarak üretilen tek zemin kaplama çözümü değildir. 19. yüzyılın ortalarında ilk olarak kullanılan linoleum günümüzde de halen kullanılmaktadır.

Keten tohumu yağı, talaş, reçine, kireçtaşı ve pigmentlerden hem parçalı olarak hem de kağıt halinde üretilmişti. 60′larda hem mutfaklarda hem de banyolarda yaygın olarak kullanılıyordu. Linoleumun dezavantajı periyodik aralıklarla balmumu istemesiydi. Bu sebepten dolayı bakımı daha kolay olan PVC kaplamanın yolu açıldı.

Pvc’nin temel özellikleri
PVC’ye (polivinil klorid) çeşitli bileşimler eklenerek, ürüne renk, esneklik ve parlaklık gibi özellikler katılmaktadır.

PVC kaplamanın ana elemanı vinil tabakasıdır. Bir sıvı ile karıştırılan vinil rulo haline getirilerek zemine ince bir tabaka olarak yayılır. Daha sonra bu sıvı plastik, ısı ve havaya maruz bırakılır ve zemin sertleşir.

Bu şekilde üretilen vinil tabakası 18, 27, 36 cm2′lik parçalara bölünebilir. Bu çeşit vinil kaplamaya homojen denir, çünkü bütün zemin baştan aşağı aynıdır. Vinil parçalarının sentetik dolgularla birleştirilmesi ile dekoratif PVC kaplamalar (VCT) ortaya çıkar.

Bu tarz PVC kaplamaların saten cilası olduğu için periyodik olarak parlatılmaları gerekir. Dekoratif elemanlar, PVC kaplamanın içinde olduğu için yoğun kullanma sonucu aşınmazlar.

Aşınmaya dayanıklı PVC kaplamanın bünyesine karıştırılarak elde edilen dekoratif renkler ve desenler sınırlıdır. PVC zemin kaplama malzemesine dekorasyon varyasyonları katmanın yolu, üretim aşamasında baskı teknolojisinden yararlanmak ve farklı katlar oluşturmaktır. Bu üretim şekli heterojendir.

Katlı üretimde, önce köpük plastikten oluşan bir tabaka oluşturulur. Kireçtaşı ve kilden oluşan lifli bir tabaka, plastik tabakayı desteklemek için onun arkasına yapıştırılır. Çekirdek bölümün üzerine çekilen ince bir PVC tabakaya ise dekorasyon desenleri verilir. Dekoratif desenleri içeren bölümün üstüne ise yeni bir vinil tabak eklenir, bunun amacı desenleri aşınmadan korumaktır.

Bu son kat sayesinde PVC zemin cilaya ve bakıma gerek duymaz ve korunmuş olur. Bu tabakanın sağlamlığı hem zeminin görünüşü hem de kalıcılığı açısından önem taşır. Bazı PVC kaplamalarda urethane ile modifiye edilmiş plastik kullanılır ve böylece daha yüksek dayanıklılık sağlanır.

Çekirdek tabaka ve arkalık tabakası arasına laminat tabaka yerleştirilerek sağlamlığı arttırmak da kullanılan bir yöntemdir. Katlı vinil, hem parçalı hem de tabaka formunda üretilmektedir. Parçalı vinil, biraz daha kolay döşenir ve evinin zeminini kendi döşemek isteyenler bunu tercih ederler. Fakat parça vinilde desen çeşidi daha azdır.

Mermer Zemin Döşemesi
Zemin - Yorum yok » - Eklenme Tarihi: Aralık, 28 at 2:18 pm
Mermer, sert bir yapı malzemesi olduğundan iklim koşullarından ve ısı değişikliklerinden aşırı derecede etkilenmez. Ayrıca uygulandığı yapıyı dış etkenlerden koruyan bir malzeme olduğu için hijyenik yapılarıyla mikrop barındırmama özelliğine de sahiptir. Klasik tarzda döşenmiş bir mekânda tam parlak olmayan yarı parlak görünümdeki karo veya eskitme olarak tabir edilen antik döşemelerdeki yarı mat parlaklık, modern döşenmiş bir mekânda yerini tam parlak olarak hazırlanmış döşeme ve karo türü malzemelere bırakır. Cilalı ürünler uzun yıllar parlaklığını koruyabilen bir yapıya sahip oldukları için herhangi bir bakım gerektirmezler ve temizlikleri oldukça kolay uygulanır.

Döşeme ve kaplama dışında binaların iç ve dış mekânlarında gerçekleştirilecek uygulamalar için de uygunluk gösteren bu malzeme; cila, çekiçleme ve eskitme gibi çok çeşitli yüzey şekillendirme uygulamaları sayesinde hiçbir malzemenin sağlayamayacağı dayanıklılık ile zengin bir tasarım seçeneği oluşturur. Özellikle hamam mimarisi denildiği zaman akla gelen mermer, iç ve dış mekânlarda uygulama sonucu elde edilen görüntü ve renk çeşidi ile oldukça dekoratiftir. Antik çağların modern anlayışla birleştiği temizliği hayli kolay olan bu malzemenin deterjanlı bir bezle silinmesi ve yılda bir kez olmak üzere özel taş cilasıyla cilalanması yöntemi ile bakımı hayli kolaydır.

Granit Zemin Döşemesi
Zemin - Yorum yok » - Eklenme Tarihi: Aralık, 28 at 2:16 pm
Eski çağlarda üretimi ve işlenmesi çok zor şartlarda gerçekleştirilen granit, günümüzde gelişmiş metodlarla üretilmekte ve ilen teknoloji ile işlenerek mimari projelerde belirtilen boyut ve formlarda yapı sektörünün gereksinimlerini karşılamaktadır. Böylelikle mimarlar, iç mimarlar ve dekoratörler yapıların zemin döşemelerinde granitin geniş doku ve renk skalasından yararlanarak istenilen boyutlarda doğal, sağlam ve estetik bir yapı malzemesi kullanabilme olanağına kavuşmaktadırlar.

Modern mimaride yapıları dış etkenlerden koruyan granit, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç duymaması ve yıllarca ilk günkü görüntüsünü sürdürmesi özellikleriyle kullanım alanı gittikçe artan malzemeler arasında ön sıralarda gelmekte. İri damarlı bir kaya olan granit, çok sert olması nedeniyle mutfaklar için en ideal malzemedir.

Doğal ve hijyenik bir malzeme olan granit estetik görünümü ile de tercih edilen bir yapıya sahiptir. Ultraviyole ışık etkilerine karşı dayanıklı olan ve renk kaybetmeyen granit, uzun yıllar doku ve rengini koruma özelliğine sahiptir. Isıdan etkilenmeyen ve yangına karşı dayanıklılığı çok güçlü olan ürün, özel bir periyodik bakım gerektirmez. Doğal granit renk ve doku zenginliği, estetik görünümü, dayanıklılığı, uzun ömürlü yapısı ve periyodik bakım gerektirmeyişi ile her geçen gün daha fazla aranan ve tercih edilen bir yapı malzemesi olma özelliğine sahiptir.

Doğal granit ince bir kaplama malzemesi olmayışının yanı sıra masif bir malzeme olup uygulanacağı yer ve projedeki kalınlığa uygun olarak kesilebilmekte ve proje bazında ölçülenin Temizliği özel bir malzeme gerektirmeksizin yapılabilen granit günlük temizlik malzemeleriyle temizlenir. Bıçak darbeleri, sert ve ağır malzemelerin düşmesi ile kesilip, çizilmez ve yanmaz.

Değerli taş sektöründe çok önemli kalemlerden biri olan granit, özellikle desen ve dayanıklılık açısından titizlik gerektiren işlerde kullanılır.
Binaların içinde yer döşemesi, duvar kaplaması, basamak, sütun, şömine, mutfak ve banyo kaplaması olarak yaygın şekilde kullanılan bu malzeme, dayanıklılığı nedeniyle kaldırım ve döşeme taşı olarak da kamusal alanlarda kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok: