7 Ocak 2008 Pazartesi

ZEMİN DEKORU1

Ev zeminin plastikle kaplamak 40 yıl önce ortaya çıkmış bir çözüm. Bakımı çok kolay ve yoğun kullanıma karşı dayanıklıdır. Günümüzde zemini plastikle kaplamaya, vinil (PVC) kaplama deniyor. PVC kaplama dendiğinde aklınıza sade ve işlevsel bir zemin geliyorsa, günümüzdeki PVC kaplama seçeneklerine daha yakından bakmanız gerekir. Artık her bütçeye, dekora ve zevke göre vinil kaplama seçeneği mevcut.

Üretim aşaması sırasında istenen varyasyonları yapmak mümkün. Vinil kaplamanın en büyük özellikleri, boşluksuz, sürekli bir görüntüsü olması, ahşap gibi emiciliği olmaması ve seramikte olduğu gibi birleşme çizgilerinin oluşmamasıdır.

Deri gibi zemini saran yapısı sayesinde kolay bakım yapılır. Vinil, alternatif olarak üretilen tek zemin kaplama çözümü değildir. 19. yüzyılın ortalarında ilk olarak kullanılan linoleum günümüzde de halen kullanılmaktadır.

Keten tohumu yağı, talaş, reçine, kireçtaşı ve pigmentlerden hem parçalı olarak hem de kağıt halinde üretilmişti. 60′larda hem mutfaklarda hem de banyolarda yaygın olarak kullanılıyordu. Linoleumun dezavantajı periyodik aralıklarla balmumu istemesiydi. Bu sebepten dolayı bakımı daha kolay olan PVC kaplamanın yolu açıldı.

Pvc’nin temel özellikleri
PVC’ye (polivinil klorid) çeşitli bileşimler eklenerek, ürüne renk, esneklik ve parlaklık gibi özellikler katılmaktadır.

PVC kaplamanın ana elemanı vinil tabakasıdır. Bir sıvı ile karıştırılan vinil rulo haline getirilerek zemine ince bir tabaka olarak yayılır. Daha sonra bu sıvı plastik, ısı ve havaya maruz bırakılır ve zemin sertleşir.

Bu şekilde üretilen vinil tabakası 18, 27, 36 cm2′lik parçalara bölünebilir. Bu çeşit vinil kaplamaya homojen denir, çünkü bütün zemin baştan aşağı aynıdır. Vinil parçalarının sentetik dolgularla birleştirilmesi ile dekoratif PVC kaplamalar (VCT) ortaya çıkar.

Bu tarz PVC kaplamaların saten cilası olduğu için periyodik olarak parlatılmaları gerekir. Dekoratif elemanlar, PVC kaplamanın içinde olduğu için yoğun kullanma sonucu aşınmazlar.

Aşınmaya dayanıklı PVC kaplamanın bünyesine karıştırılarak elde edilen dekoratif renkler ve desenler sınırlıdır. PVC zemin kaplama malzemesine dekorasyon varyasyonları katmanın yolu, üretim aşamasında baskı teknolojisinden yararlanmak ve farklı katlar oluşturmaktır. Bu üretim şekli heterojendir.

Katlı üretimde, önce köpük plastikten oluşan bir tabaka oluşturulur. Kireçtaşı ve kilden oluşan lifli bir tabaka, plastik tabakayı desteklemek için onun arkasına yapıştırılır. Çekirdek bölümün üzerine çekilen ince bir PVC tabakaya ise dekorasyon desenleri verilir. Dekoratif desenleri içeren bölümün üstüne ise yeni bir vinil tabak eklenir, bunun amacı desenleri aşınmadan korumaktır.

Bu son kat sayesinde PVC zemin cilaya ve bakıma gerek duymaz ve korunmuş olur. Bu tabakanın sağlamlığı hem zeminin görünüşü hem de kalıcılığı açısından önem taşır. Bazı PVC kaplamalarda urethane ile modifiye edilmiş plastik kullanılır ve böylece daha yüksek dayanıklılık sağlanır.

Çekirdek tabaka ve arkalık tabakası arasına laminat tabaka yerleştirilerek sağlamlığı arttırmak da kullanılan bir yöntemdir. Katlı vinil, hem parçalı hem de tabaka formunda üretilmektedir. Parçalı vinil, biraz daha kolay döşenir ve evinin zeminini kendi döşemek isteyenler bunu tercih ederler. Fakat parça vinilde desen çeşidi daha azdır.

Hiç yorum yok: